Elämäntyö / Ensimmäinen sanomalehtinaisemme

Keski-Suomi ja Päijänne

Lehtinaisen uran Minna Canth aloitti vuonna 1874 kerran viikossa ilmestyvässä, jyväskyläläisessä Keski-Suomi -lehdessä, nykyisen Keskisuomalaisen edeltäjässä. Siihen hän kirjoitti itsenäisesti sekä avusti miestään, joka kuului suomenmielisen lehden toimituskuntaan opetustyönsä ohella. Hän käytti nimimerkkiä Wilja tai kirjoitti nimettömänä. "Kirjoitin kiivaita kirjoituksia viinaa vastaan ja nämä herättivät huomiota, sillä raittiuskysymys ei vielä ollut keskustelunalaisena maassamme. Mutta voi kauheata! Olin unohtanut, että lehden omistaja omisti viinanpolttimon", muisteli Minna Canth Päivälehdessä vuonna 1891 sanomalehtiuransa alkutaivalta. Seuraukset olivat ankarat. Sekä lehtori että rouva Canth saivat lähteä toimituksesta. Myöhemmin Kuopiossa asuessaan Minna Canth oli lehden kirjeenvaihtajana.

Vuosina 1877-79 Canthit olivat mukana "Göösin lehdessä". Karl Gustaf Göös, seminaarinlehtori ja kustantaja perusti suomenmielisen Päijänne -lehden. Siihen Minna Canth kirjoitti nimimerkillä Teppo tai M.C.

Päijänteessä vuonna 1878 M. C. julisti kahdessa naisasia-artikkelissaan, Naisten etuja koskevat kysymykset viime valtiopäivillä I-II, oman näkemyksensä sukupuolten tasa-arvosta ja naiskoulutuksen uudistustarpeista kommentoidessaan toteutumattomia lakialoitteita. Näitä teemoja hän ei unohtanut koskaan.

Päijänteeseen Canth kirjoitti ensimmäisiä kaunokirjallisia tuotteitaan, kansallisromanttisia kertomuksia, nimimerkillä Wilja vuosina 1877-79. Lehtori Canthin kuolema kesällä1879 keskeytti lehtityön joksikin aikaa.