Elämäntyö / Ensimmäinen sanomalehtinaisemme

Vapaita aatteita ja unelma naistenlehdestä

Minna Canth suunnitteli julkaisevansa kuopiolaisten ja helsinkiläisten ystäviensä kanssa naistenlehteä, jollaisia jo Skandinaviassa ja Amerikassa ilmestyi. Maaliskuussa 1883 hän kirjoitti Lucina Hagmanille: "Olemme päässeet täällä niin pitkälle, että todella toivomme saavamme ensi vuoden alusta toimeen naistenlehden. Rouva Elisabeth Stenius tulee päätoimittajaksi, minä kustantajaksi. Se tulisi ulos noin kerran kuukaudessa." Mutta muut kirjalliset työt ja taloudellinen varovaisuus estivät unelman toteutuksen.

Ainoa lehti, jota Minna Canth julkaisi itse Kuopiossa, oli aikakauslehti Vapaita aatteita. Sitä hän toimitti yhdessä kuopiolaisen, työväenhenkisen sanomalehtimiehen A. B. Mäkelän kanssa vuosina 1889-90. Lehdessä esiteltiin uusia aatteita, kerrottiin mm. tähtitieteestä, maailman synnystä, uskonnonvapaudesta, kehitysopista, sielutieteestä ja työväenkysymyksestä. Vapaissa aatteissa ilmestyi muutama Canthin oma novelli. Hän käänsi myös joitakin kaunokirjallisia tekstejä ja esitteli tuon ajan kirjailijoilta: Tolstoita, Maupassantia, Garborgia, Hamsunia.

Vapaiden aatteiden aiheet olivat radikaaleja. Sensuuri viivytti usein lehden ilmestymistä ja kerran koko painos takavarikoitiin. Sensuuri rasitti Minna Canthia, samoin se, että toimittajatoveri A. B. Mäkelä jätti työt usein hänen huolekseen. Kahdeksantoista numeron jälkeen lehti lakkasi ilmestymästä.

Aukusti Bernhard Mäkelä (1862-1932) muutti myöhemmin Amerikkaan ja toimitti siellä amerikansuomalaisia työväenlehtiä. Mäkelä käytti pakinoitsijana nimeä Kaapro Jääskeläinen. Häntä on kutsuttu suomalaisen pakinataiteen isäksi.

Vapaiden aatteiden huhtikuun numeron viimeisillä sivuilla vuonna 1890 on lukijoille hienovarainen viesti sensuurin otteista: "Huomautamme, että tämä vihko pääsi ilmestymään vasta sitten, kun erästä kappaletta oli alkuperäisestä muodostaan vähän muutettu." Seuraava numero ilmestyi kesäkuussa. Se alkaa af Ursinin artikkelilla Piirteitä ihmiskunna vanhimmasta sivistyshistoriasta. (Kuva sidotuista Vapaista aatteista, sidos yksityisomistuksessa.)