Kauppis-Heikki (1862-1920) oli lankapuodissa kesällä 1885 Canthin pyytämänä apulaisena. Heikki Kauppinen, kirjailijanimeltään Kauppis-Heikki, oli lähtöisin köyhistä oloista Vieremältä. Hän oli Juhani Ahon isän, rovasti Brofeldtin, renkinä jo 15-vuotiaana. Pappilan poikien innoittamana hän ryhtyi kirjoittamaan runoja ja kertomuksia. Canth halusi tukea lahjakasta nuorta miestä tarjoamalla hänelle työtä ja samalla mahdollisuuden kirjallisiin harrastuksiin. Ura kauppiaana loppui jo samana syksynä, mutta kaksi kirjailijaa olivat löytäneet toisensa. Kirjeenvaihto heidän välillään oli myöhemmin vilkasta samoin vierailut. "Mutta kesällä tulette? Silloin on poikien kamari taas vapaa, ja silloin me huvittelemme. Soutelemme järvellä, kävelemme Alavalle ja muuanne ja - pelaamme vistiä toisinaan", kirjoitti Minna Canth maaliskuussa 1888 Kauppis-Heikille.
Kirjailija, opettaja Kauppis-Heikki pitämässä koulua Puukkoniemen talossa Kehvolla, jossa hän toimi opettajana vuosina 1893-1908
Kauppiaat olivat perustaneet Kuopion kaupungin Kauppaseuran vuonna 1873. Myös kauppa-apulaisilla oli oma seuransa, jonka säännöt vahvistettiin vuonna 1894. Virkistystoiminta ja seuraelämä 'puotipuksujen' keskuudessa oli vilkasta. Maikki Tiihonen, joka ehti palvella puoli vuotta lankakaupassa Canthin eläessä, kertoo päiväkirjassaan huhti- toukokuussa 1900: "Kirjan pitoa. Iltamassa Teatteri huoneella. Aika hauskaa oli Bolanderin kanssa tanssia 1. fr. Pekan kanssa toisen." Viikon kuluttua: "Lintulahdessa hankiaisilla, hyvä hankiais ilma ja perillä hauskaa kaupp. apulaisyhdist. kanssa oli - laulua lyseolla. Pekka oli meillä rupattelemassa iltamasta, jossa oli ollut, kurssit vaan, en joutanut inventario oli." Viikon kuluttua oli vappu: " Vappu. Mimmin ja Maikki Iivarisen kanssa kävelemässä ja Mielenosoitus kulkuetta katsomassa torilla. Kotona kävin myös."
Kuopiolaisia kauppa-apulaisia 1900-luvun alussa Julia Forsmanin ateljeessa. Maikki Tiihonen (edessä vasemmalla) takana Elina Nieminen, Ida Rissanen ja Pekka Pohjolainen, joka Maikki Tiihosen tavoin ehti työskennellä Tampereen Lankakaupassa Minna Canthin eläessä.