Elämäkerta / Minna Canthin Kuopio / Kanttila ja Kanttilan kortteli

Koti

Minna Canth kuvaa itse kotiaan ystävälleen, näyttelijä Olga Salolle syyskuussa 1889: "Mutta huoneet ovat maalatut ja saaneet uudet seinät. Sinun pitäisi nähdä! Minun huoneessani veripunaiset kultaisilla arabeskeillä; välihuoneessa ruunihtavat ja tyttöjen kammarissa punakirjavat. Kuinka minä niistä nautin! Huonekalut olen myöskin asetellut hiukan toisin, kiiltäviä enkeleitä olen ostanut ja laitellut seinille, - niin sinun pitäisi todella tulla katsomaan! Olen niin onnellinen tästä kodistani ---"

Asuinsiivestä, Kuninkaankadun suuntaisesta rakennuksesta, avautui pihalle veranta, jonne Minna Canth usein nosti mielihuonekalunsa, keinutuolin: "Pari viikkoa olen niin sanoakseni asunut ulkona verannallamme. Siellä nytkin parast'aikaa kirjoitan. Pihamme on tosin ahdas, umpinainen ja hiekkainen - ei sitä voi verratakaan Jyväskylän herttaiseen puutarhaan, - mutta näkyypä sentään palanen sinistä taivasta ja sitten on kolkka ja kolpero vanha rakas tuttu lapsuuden ajoilta", hän kirjoitti helluntaina 1882.

Asuinsiipi oli ahdas, aluksi vain keittiö, iso ruokasali ja kapeahko huone olivat Minna Canthin ja kolmen nuorimmaisen asuttavissa. Vuoden kuluttua otettiin vuokralla ollut iso huone omaan käyttöön. Siitä tuli olohuone ja Canthin työhuone, "Minnan salonki". Perheen vanhimmat tytöt asuivat alarakennuksessa, samoin Ulrika-mummu. Siellä asui myös aina pari kauppa-apulaista.

Usein Canthin ruokapöydässä söi 17 henkeä. Tyttökoululainen Hanna Asp kertoo muistelmissaan "Olin siis syksyllä 1883 joutunut jäseneksi Minna Canthin suureen perheeseen, johon paitsi itse emäntä ja hänen seitsemän lastaan kuuluivat hänen äitinsä ja veljensä. Kahden palvelijan lisäksi vielä kolme puotilaista sai ajan tavan mukaan talosta täysihoidon."