Elämäntyö / Ensimmäinen sanomalehtinaisemme

Lehtityö Kuopiossa

Kun Minna Canth muutti Kuopioon keväällä 1880, hänet tunnettiin jo tuolloin pätevänä lehtinaisena. Kaupunkiin oltiin perustamassa uutta sanomalehteä, Kuopion Sanomia, johon Canthia heti kosittiin. Hänen ensimmäinen kirjoituksensa, joka koski Pohjanmaalla muotiin tullutta sukunimien ruotsintamista, sensuroitiin. Canth huomasi joutuneensa keskelle kielitaisteluja. Kuopion Sanomiin hän ei enää kirjoittanut, mutta rauhoittaakseen ruotsinmielisiä hän myi lehteä puodissaan.

Kuopiolaislehtiin Tapio, Savo ja Savo-Karjala Canth kirjoitti, ei säännöllisesti, mutta aina silloin, kun jotkut asiat häntä kiinnostivat tai ärsyttivät. Tapiossa ilmestyivät useimmat hänen raittiusyhdistyksessä pitämänsä esitelmät. Tapio lopetettiin vuonna 1888 ja toimitus yhdistettiin uudistusmieliseen nuorsuomalaisen Savoon. Sitä toimittivat Brofeldtin veljekset, Pekka Brofeldt ja Juhani Aho. Savon vastapainoksi vanhasuomalaiset perustivat vuonna 1888 Savo-Karjalan. Savo-Karjalan palstoilla Canth kiivaili yhteiskouluaatteen puolesta Kuopiossa ja toi esille kuopiolaisten osuuden Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun syntyyn. Hän toivoi lehden vanhoillisen toimituksen pitävän vireillä yhteiskoulun saantia myös Kuopioon.

Minna Canth lähetti Kuopiosta Jyväskylään Keski-Suomalaiseen Kuopion kirjeitä vuoteen 1891. Silloin hän käytti nimimerkkejä Wilja ja M. C. Eräässä kirjeessään vuodelta 1885 hän arvioi purevasti Vaasassa pidetyn pappien kokouksen kantaa alkavaan työväenliikkeeseen ja kuvaa samalla ” --- miten täällä, Savon sydämessä eletään, mitä taisteluja taistellaan ---” Kirjoitus antoi hälyttävän kuvan tuon hetken Kuopion taloudellis-sosiaalisesta tilasta ja päättyi Canthin teemasanoihin: ”Vapaus, tasa-arvo, rakkaus---” ja kysymykseen, voivatko ne toteutua koskaan.