Minna Canth eilen ja tänään / Minna Canth taiteessa

Maalauksia, piirroksia ja postimerkki

Minna Canthin eläessä hänestä tehtiin tiettävästi vain yksi muotokuva ja yksi piirros.

Kaarlo Vuori, iisalmelaissyntyinen taidemaalari, joka usein vieraili Kanttilassa, maalasi kesäkuussa 1891 yleisten laulujuhlien aikana Canthin perheen jäseniä. Valokuvaaja Victor Barsokevitsch on kuvannut ateljeessaan Minna Canthin istumassa lastensa Maijun ja Pekan kanssa Vuoren mallina. Elli-tyttärelle Canth kirjoittaa juhlien jälkeen: "Vuoren Kalle tänne ainoastaan jäi Maijun kuvaa lopettamaan, jota hän on alottanut maalata. Kenties hän sitten maalaa myöskin minun kuvani, jos nim. malttaa täällä niin kauvan viipyä." Samassa kirjeessä hän jatkaa: "Täällä on eräs taidemaalari, neiti Soldan, joka tuli varta vasten minua maalaamaan. Mutta ei hän taida siinä onnistua, sanoo, että minua on kauhean vaikea maalata."

Kaarlo Vuoren (1863-1914) maalaama muotokuva on esillä Kuopion Korttelimuseossa Minna Canthin huoneessa. Vesivärityön on museolle lahjoittanut kirjailijan Lyyli-tyttären tytär, Aili Andersin. Vuori on maalannut vuonna 1902 saman teoksen toisinnon, joka on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa.

Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) tiedetään luonnostelleen Canthin muotokuvaa kesällä 1891 Kuopiossa. Valmiista kuvasta ei ole tietoa. Myöhemmin Soldan kuvitti Minna Canthin teosta Hanna.

Eero Järnefeltin (1863-1937) lyijykynätyö Minna Canthista hänen 50-vuotisjuhlavuonnaan1894 on Otavan hallussa. Kuva on painettu Otavan Kuvallisen kuukauslehden kannessa marraskuussa 1917.

Vera Cronhjelm (1878-1958) on maalannut kuopiolaisen mesenaatin Oskari Huttusen pyynnöstä valokuvista tunnettujen kuopiolaisten muotokuvia, yksi heistä oli Minna Canth. Muotokuva, joka kuuluu Kuopion taidemuseon Osk. Huttusen kokoelmiin, on esillä Kuopion Maakuntakirjastossa. Maalausvuosi ei ole tiedossa.

Minna Canthin syntymän satavuotisjuhlavuonna 1944 hänestä ilmestyi postimerkki. Merkin arvo oli kolme markkaa viisikymmentä penniä. Sen suunnitteli ja piirsi taiteilija Signe Hammarsten-Jansson (1882-1970).