Elämäkerta / Minna Canthin Kuopio / Kanttila ja Kanttilan kortteli

Muutoksia Kanttilan ulkonäössä

Kanttilan korttelin rakennuksia on 1900-luvun kuluessa korjattu ja muutettu useaan otteeseen. Huomattavimmat muutokset on tehty Minna Canthin jälkeen vuosina 1909 ja 1910, jolloin kulmatalo vuorattiin lähinnä jugend-tyyliä muistuttavaksi ja pihalle avautuva kuisti rakennettiin umpeen seuraavan sukupolven lisätilan tarvetta varten. Jussi Canth asui talossa perheineen ollessaan kauppaliikkeen johdossa.

Minna Canthin kadun puoleinen osa rakennuksista koki suurimman muutoksen vuonna 1939, jolloin ala- ja ylätalo yhdistettiin toisiinsa funkistyylisellä, eteisaulaksi avautuvalla betonisella torniosalla. Samalla rakennusten alaosa rapattiin, myymälöiden sisustus uusittiin ja myymälöihin avattiin suuret näyteikkunat.

Kun valtio osti Kanttilan kortteliin kuuluvat kiinteistöt ja tontin vuonna 1974 Canthin perillisiltä, rakennukset muutettiin jäljittelemään 1910-luvun asua ja sisätilat kunnostettiin liiketiloista toimistokäyttöön sopiviksi.

Rakennushallitus laati 1980-luvulla piirustukset Kanttilan kortteliin rakennettavaa uutta valtion virastotaloa varten. Toistaiseksi kortteli on purkamatta ja tilat vuokrattu toimisto- ja työhuoneiksi, mm. Suomen Maakuntakirjailijat ja Pohjois-Savon taidetoimikunta toimivat Kanttilassa.

      

1. Empirtyylinen Kanttila sellaisessa asussa kuin se oli Minna Canthin eläessä. Kulmaovi vei sekatavarapuotiin, oikealla asuntosiipi. Talon kivijalassa Minna Canthin äiti, Ulrika Johnson, piti vuokramankelia ja möi sunnuntaisin pihan puolella kaljaa ja piparkakkuja kirkkoväelle. Puuportti yhdisti Kanttilan lankapuodin rakennukseen.

2. Jugend-tyylinen ulkovuoraus ja kattoikkunat tulivat Kanttilaan 1910-luvulla.

      

3. Vuonna 1939 arkkitehti Aarre Elomaa yhdisti Kanttilan ja lankapuodin rakennukset tornirakennelmalla, suurensi näyteikkunoita ja antoi talolle funkisleiman.

4. Kanttila nykyisessä asussaan, kuvattuna Minna Canthin 150-vuotisjuhlatalvena 1994.