Elämäkerta / Minna Canthin Kuopio / Kuopio Minna Canthin elinaikana

Sanomalehdistö, kirjasto ja koululaitos

Suomenkielisiä sanomalehtiä ilmestyi Kuopiossa Minna Canthin tänne muuttaessa kaksi. Vanhoillinen, vuonna 1861 perustettu Tapio julkaisi ilmoituksia ja uutisia myös ruotsiksi. Vuonna 1879 perustettu suomenmielinen Savo oli 1880-luvun lopulla Juhani Ahon ja hänen veljensä Pekka Brofeldtin kielipoliittisten ja aatteellisten kirjoitusten ansiosta lehti, jonka kannanottoja seurattiin koko Suomessa. Kolmas suomenkielinen lehti, Kuopion Sanomat perustettiin syksyllä 1880. Lehti ilmestyi vain muutaman vuoden ja oli hyvin ruotsalaismielinen.

Savo-Karjala alkoi ilmestyä vuonna 1887. Minna Canthin ja A. B. Mäkelän yhteistä aikakauslehteä Vapaita aatteita painettiin Kuopion Uudessa Kirjapainossa heinäkuusta 1889 lokakuuhun 1890. Brofeldtin veljekset alkoivat julkaista Kuopiossa vuonna 1891 Uutta Kuvalehteä.

Tilastojen mukaan 1880-luvun alkupuolella melkein kaikki kuopiolaiset olivat lukutaitoisia, mutta sekä luku- että kirjoitustaitoisia oli vain kolmannes. Parinsadan niteen kirjasto oli avattu kaupungin kunnallishuoneelle vuonna 1872. Sitä pidettiin auki talkoovoimin kerran viikossa.

Kuopiossa oli 1880-luvulla asukaslukuun nähden paljon kouluja: suomen- ja ruotsinkielinen tyttökoulu, reaalilyseo, Svenska Privatlyceum, joka muuttui vuonna 1886 yliopistoon johtavaksi yhteiskouluksi sekä lyseo. Myös lyseo muuttui vähitellen suomenkieliseksi. Historiaa ja kirkkohistoriaa opetettiin vielä vuonna 1879 ruotsiksi, koska opettajat eivät osanneet suomea. Ensimmäiset suomenkieliset ylioppilaat valmistuivat lyseosta vuonna1880.

Kuopiossa toimi sokeain koulu, kuuromykkäin koulu ja muutama yksityinen valmistava koulu. Jo 1840-luvulla oli perustettu käsityöläisten sunnuntaikoulu ja köyhien tyttöjen koulu. Vuonna 1872 alkoi yleinen kansakoulu, opetuskielenä suomi.

Minna Canth joutui heti keskelle 1880-luvun kiihkeitä kieli- ja koulupoliittisia kysymyksiä. Hän oli mukana perustamassa suomenkielistä yhteiskoulua, talouskoulua, kauppakoulua ja palvelijattarien sunnuntaikoulua. Hän kuului myös kansakoulun johtokuntaan ja Suomalaisen tyttökoulu ystäviin. Tyttökoulun hyväksi myytiin kertomusta Urpunen, jonka Canth oli suomentanut teoksesta Silkestassen.