Elämäkerta / Minna Canthin Kuopio

Kuopio Minna Canthin elinaikana

    

Minna Canthin muuttaessa kevättalvella 1880 Kuopioon kaupungissa oli yli 6800 asukasta. Valtaosa kaupunkilaisista oli suomenkielisiä: vain kuutisensataa oli ilmoittanut äidinkielekseen ruotsin, 35 venäjän ja kymmenkunta puhui tilastojen mukaan "muita kieliä ”. Valtuuston pöytäkirjat oli päätetty kirjoittaa suomeksi heti ensimmäisestä istunnosta lähtien vuonna 1875.

Suomen kielen vahvasta edustuksesta huolimatta Minna Canth joutui toteamaan ystävälleen Lilli Leinbergille huhtikuussa 1880: "Taistelu suomenmielisten ja ruotsinmielisten välillä on täällä kovin kiivas, on se niin hassusti, että kaikki tuttuni kuuluvat ruotsinkieliseen ryhmään, jota vastoin minulla suomenmielisten keskuudessa ei ole ketään jota tuntisin edes hiukkasen. On kuitenkin ennustettu, että kyllä pian tutustuisin rouva Steniukseen, joka on täällä suomalaisuuden harrastajien johdossa.” Virkamiehet ja talouselämän vaikuttajat käyttivät ruotsia sekä työ- että seurustelukielenä. Vuonna 1886 maaherra Alexander Järnefelt määräsi suomen kielen viralliseksi hallintokieleksi läänissä. Näin J. V. Snellmanin vuonna 1863 aikaan saama asetus suomen kielen yhdenvertaisuudesta ruotsin kanssa alkoi toteutua käytännössä.

Minna Canthin kuollessa toukokuussa 1897 Kuopiossa oli jo yli 10 000 asukasta. Uudet suomenkieliset koulut, kehittyvät liikennevälineet, alkava teollisuus ja uudet tekniset ratkaisut vaurastuttivat kaupunkia. Ensimmäinen puhelinlinja vedettiin vuonna 1883 Seurahuoneelta Väinölänniemen teatteritalolle. Rautatie valmistui syksyllä 1889. Minna Canth osallistui syyskuussa radan avajaismatkaan. Rautatieasema sijaitsi aluksi Maljalahden Itkonniemen puoleisella rannalla. Sähköinen katuvalo saatiin vuonna 1896 O. W. Backmanin kirjapainon "jauhamana" , kuten termi tuolloin kuului. Ensimmäinen elokuvaesitys nähtiin Seurahuoneella maaliskuussa 1897.

      

1. Kuninkaankatua Kanttilaa vastapäätä kesällä 1881, etualalla nykyinen tuomiorovastin talo. Se rakennettiin Kustaa III:n aikana valtion virkataloksi

2. Kuopion ensimmäinen rautatieasema sijaitsi Itkonniemellä. Vasta 1930-luvulla asema siirtyi nykyiselle paikalleen.