Elämäkerta / Minna Canthin Kuopio / Kuopio Minna Canthin elinaikana

Kuopion liike-elämää

Finlaysonin lankapuodin perustamisen aikoihin 1850-luvulla tuli Kuopioon runsaasti uusia yrittäjiä. Erityisesti Saimaan kanavan tarjoamat liikenneyhteydet vetivät vuoden 1856 jälkeen kaupunkiin väkeä. Kuopiosta tuli tapulikaupunki: se saattoi lähettää kauppalaivoja ulkomaille ja vastaanottaa niitä. Viisi vuotta kanavan valmistumisen jälkeen saatiin merimieshuone, jonka tehtävä oli laivaväen otto- ja päästökatselmusten toimittaminen.

Vuonna 1880 merimieshuoneeseen oli rekisteröity toistasataa merimiestä ja kaksi kapteenia. Tullitilastojen mukaan tuona vuonna vienti rahassa laskettuna oli tuontia suurempi. Varsinkin voikauppa kukoisti. Purjehduskausi oli alkanut toukokuun puolivälissä ja jatkui marraskuun alkuun, jolloin "34 purjelaivaa, 9 höyrylaivaa sekä 9 pienempää höyryvenettä ja kaksi hinauslaivaa" oli käynyt Kuopion satamassa.

Myös lähiliikenne vilkastutti Kuopion satamaa. Höyryveneet Kaino, Lempi, Sukkula ja Neiti hoitivat säännöllistä henkilö- ja tavaraliikennettä lähikuntiin. Laivoilla tehtiin huviretkiä, joihin kirjailija Minna Canth ystävineen usein osallistui. Ehkä jossain noista laivoista Canthin Agnes -novellin Liisa matkusti Toivalan laiturista kaupunkiin vuoden 1891 laulujuhlien huviretken päätteeksi.

Kaupan piirissä työskenteli vuonna 1880 noin 5% työikäisistä kuopiolaisista. Itsenäisiä kauppiaita oli yli 40, Tampereen Lankakaupan pitäjä, kauppias Minna Canth oli yksi heistä. Käsityöammatit, rakennustyöt, merenkulku, panimo- ja tulitikkuteollisuus tarjosivat hiukan enemmän työpaikkoja kuin kauppa, mutta suurteollisuutta ei vielä ollut. Työpäivät olivat pitkiä,10- 12-tuntisia. Kauppoja pidettiin auki aamukuudesta iltaan kello yhdeksään.

Torikauppa oli vilkasta. Aluksi tori, Kustaan toriksi kutsuttu, oli lähellä satamaa, tuomiokirkon alapuolella, aivan Kanttilan edessä. Tori siirtyi nykyiselle paikalleen, kun arkkitehti F. A. Sjöströmin suunnittelema uusrenessanssia edustava kaupungintalo valmistui vuonna 1884 silloisen heinä-, halko- ja hevostorin laitaan. Torin toisella laidalla sijaitsi jo arkkitehti Carl Ludvig Engelin vuonna 1826 piirtämä lyseorakennus. Samoin torin kulmatontille lähelle lyseota oli noussut Hermanni Saastamoisen kaksikerroksinen kivitalo ja kauppaliike marraskuussa 1882. Kustaantori muuttui Snellmaninpuistoksi vuoden 1886 jälkeen, kun Johannes Takasen veistämä Snellmanin patsas pystytettiin sinne.

Pankkeja Kuopiossa oli useita, jokainen vuosikymmen toi uuden. Suomen Yhdyspankki oli vanhin, 1860-luvulta, Pohjoispankki vuodelta 1872 ja Kuopion säästöpankki samalta vuosikymmeneltä. Postisäästöpankki avasi konttorin Kuopiossa 1880-luvulla ja viimeisenä aloitti Kansallis- Osake- Pankki vuonna1891. Suomen pankin konttori oli avattu Kuopioon jo vuonna 1840. Minna Canthin muuttaessa Kuopioon Suomen pankin johtajana oli Richard Stenius. Hänen vaimostaan, kieltenopettaja Elisabeth Steniuksesta, tuli Canthille tärkeä aatetoveri niin kieli-, koulu- kuin naiskysymyksessäkin.