Elämäntyö

Kirjailija

Minna Canth on ensimmäinen suomenkielinen naiskirjailija ja realistisen tyylisuunnan uranuurtaja kirjallisuudessamme. Hän on Aleksis Kiven ohella eniten esitettyjä suomalaisia näytelmäkirjailijoita. Canthin kirjallinen tuotanto voidaan jakaa kolmeen alueeseen: kaunokirjallisuus (näytelmät, kertomukset, novellit ja pienoisromaanit), lehtiartikkelit sekä kirjeet.

Tuotantonsa kaikilla alueilla Canth käsitteli samoja itselleen tärkeitä teemoja. Niitä olivat nais-, raittius- ja työväenkysymys, tasa-arvo ja ihmisoikeudet, uskonto ja uskonnonvapaus, köyhäinhoidon ongelmat, kansanvalistus ja perhe- ja koulupolitiikka, suomalaisuus, kirjallisuuden uudet alueet: realismi, naturalismi ja symbolismi.

Ajassa liikkuvat uudet aatteet: darwinismi, lääke- ja sielutieteen uudet aluevaltaukset, armokuolema, sodan ja rauhan kysymykset, tolstoilaisuus ja filosofia kiinnostivat häntä ja antoivat hänelle uusia lähtökohtia ja välineitä elämän tarkasteluun. Kaunokirjallisessa tuotannossa henkilöt ja tapahtumat tulkitsevat kirjailijan ajatuksia. Artikkeleissa ja kirjeissä hän pohtii samoja asioita avoimesti omana itsenään.

Minna Canthin kaikki näytelmät, lukuun ottamatta näytelmiä Sylvi ja Hän on Sysmästä, saivat ensiesityksensä Suomalaisessa Teatterissa Helsingissä Kaarlo Bergbomin johtajakaudella. Sylvin Canth kirjoitti ruotsiksi Ruotsalaista teatteria varten. Tämä aiheutti vuosiksi välirikon Suomalaisen Teatterin, Bergbomin ja Canthin välillä. Näytelmän Hän on Sysmästä Canth kirjoitti Kuopion Suomalaisen Yhteiskoulun ( nykyinen Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukio) kannatusyhdistyksen hyväksi. Se esitettiin ensimmäisen kerran Suomalaisen seuran vuosijuhlassa Kuopiossa vuonna 1893.